Pakurikääpäjauhe

Tuotekoodi: H3004-100

Suomalaista pakurikääpää jauhettuna

Useita pakkauskokoja

18.90 €

Suomalaista pakurikääpää jauhettuna

Käyttö: Keitä pakurikääpäjauhetta saadaksesi aikaan tumman, kahvimaisen värin. Nyrkkisääntönä 1rkl pakurikääpäjauhetta / litra vettä. Huomioi, että käävästä voi keittää teetä niin pitkään kun tummaa väriä irtoaa. Pakurikääpä ei ole kertakäyttötavaraa, vaan yhdestä lusikallisesta jauhetta tai rouhetta keittää tyypillisesti 4-5 litraa valmista teetä. Älä siis heitä arvokasta raaka-ainetta pois liian aikaisin! Kattilan pohjalle jäävän sakan voi halutessaan syödä, mutta tyypillisesti se siivilöidään pois metallisiivilällä, kun teetä kaadetaan kuppeihin.

 

Ote Wikipediasta

Luontais- ja kansanlääkinnässä
Luontaislääkinnässä pakuria pidetään adaptogeenina,[17] joka laajasti parantaa eliön kykyä sopeutua ympäristötekijöihin ja välttämään näiden aiheuttamaa vahinkoa ilman merkittäviä sivuvaikutuksia.[18] Kaukoidän kulttuureissa adaptogeeni on tavallinen termi, mutta länsimaisessa lääketieteessä käsitettä pidetään yleisesti kiistanalaisena.[19]
Pakuria tiedetään käytetyn kansanlääkinnässä ainakin 1500–1600-luvuilta lähtien Pohjois-Euroopassa, erityisesti VenäjälläPuolassa ja Baltian maissa.[2] Siperiassasitä on käytetty erityisesti vatsavaivojen hoitamiseen ja hantien keskuudessa muun muassa sydän- ja maksavaivoihin.[2] Aleksandr Solženitsyn toi pakurin lääkekäytön länsimaalaisten laajempaan tietoon vuonna 1968 kerrottuaan siitä kirjassaan Syöpäosasto. Esimerkiksi hantit ovat käyttäneet pakuria ja muita sieniä perinteisesti kansanlääkinnässään, mutta eivät ravintona.[20] Pakurista voidaan esimerkiksi keittää teetä tai käyttää sitä alkoholiuutteiden eli tinktuuroiden valmistamiseen[21] Teen aineksena voidaan käyttää kuivattua pakurijauhetta tai kuivia pakurin paloja. Usein teetä suositellaan keitettäväksi jopa useita tunteja, jotta keitinveteen liukenisi enemmän vaikuttavia aineita.

 

 

Pakurikääpä (Inonotus obliquus) on yleinen koivun ja eräiden muiden lehtipuiden lahottajasieni (valkolahottaja). Yksivuotinen itiöemä kasvaa kuoren alle puun tai sen osan kuoltua. Sitä ennen puussa on vuosia havaittavissa mustanpuhuvia, rihmastopahkan aiheuttamia epämuodostumia eli pakureita. Niistä valmistettua teetä on käytetty erityisesti Venäjällänautintoaineena ja luontaislääkintään satoja vuosia[2], mutta esimerkiksi elintarvikkeeksi sillä ei ole tehty riittäviä kliinisiä tutkimuksia[3]. Pakurikääpä on taloudellisesti merkittävä metsän tuholainen, joka lahottaa varttuneita lehtipuita käyttökelvottomaksi.[4]